Personalen framför allt
ORGANISATION & LEDARSKAP. De flesta tjänsteföretag präglas av ett starkt kundfokus. Hos it-företaget HCL Technologies väljer man i stället att placera de 80.000 anställda i främsta rummet. Deras EFCS-program – Employees first, customers second – har nu blivit en sann inspirationskälla för andra.
I dagens E24 kan man läsa en mycket intressant artikel om HCL:s fokus på medarbetarna. Men faktum är att det globala företagets indiske VD Vineet Nayar presenterade sin nyskapande ledarskapsfilosofi redan år 2005. HCL hade då insett att det är den personliga kontakten mellan kund och medarbetare som skapar värde inom tjänstesektorn. En nöjd medarbetare gör helt enkelt kunden nöjd.
Målet med det nya ledarskapet var att bygga upp en förändringskultur präglad av öppenhet, ansvar och värderingar. Tanken bakom strategin var att transparens föder förtroende, berättar Vineet Nayar i sin bok ”Employees first, Customers second”. Han pekar bland annat på att åttiotalisterna (Generation Y) förutsätter samma öppenhet hos sin arbetsgivare som i de sociala medierna.
Transparensen hos HCL är idag närmast total och omfattar bland annat att publicera varje teams ekonomiska resultat på Intranätet. Alla kan kommentera, fråga och ge förslag ända upp på VD-nivå. Dessutom gör man varje chef ansvarig genom att öppet visa deras 360 graders feedback för alla anställda. Något som till en början förstås stötte på patrull.
I EFCS-programmet ingår även satsningar på jämställdhet, karriärplanering, talent- och performance management, veckobaserade medarbetarenkäter, work-life balance med mera.
Genom att vända upp och ner på företagspyramiden lyckades Vineet Nayar skapa framgång och vända det tidigare hierarkiskt styrda företaget till en inspirationskälla för ett modernt ledarskap. HCL används numera som framgångscase på Harvard Business school och företag som Starbucks eller Southeast Airlines leds numera enligt samma filosofi med ”personalen först”.
Läs mer om HCL Technologies och deras ”Employees first, customers second” i E24:s artikel, på HCL:s egen sajt och på Slideshare. Du kan också läsa ett utdrag ur Vineet Nayars bok här.
Annika Ahnlund
Senaste inlägg av Annika Ahnlund (Se alla)
- Därför söker era medarbetare nytt jobb 2020 - 15 januari 2020
- 2019 – året då företag insåg vikten av lärande? - 17 december 2019
- Digitala verktyg bidrar till hållbara medarbetare - 4 december 2019
- IQ-test eller personlighetstest – vad fungerar bäst i rekryteringen? - 14 november 2019
- 3 sätt för HR att agera utifrån data - 4 november 2019
Tags: case, företagskultur, ledarskap, organisation
Intressant, men det är ju så självklart att vi går mot transparans med vårt informationssamhälle. Snart är dagen där då endast de riktigt seriösa kan lyckas driva ett företag framgångsrikt och de buffliga oseriösa åtminstone måste spela med för att lyckas..
Så sant, Olle. Men HCL var imponerande tidigt ute med denna insikt.
Låt oss ibland fundera på hur vi använder orden och därmed hur vi egentligen tänker. Skapar vi verkligen företag för att sätta våra anställda och kunden i centrum? Det här kan tyckas vara en naiv och
korkad föreställning, som utmanar våra innersta önskninar och drömmar om hur saker och ting ska vara. Men egentligen är det en djupt moralisk fråga som borde tas upp i ett mer seriöst sammanhang och inte i ett forum för redan troende. Skoaffärsägaren som försöker övertala sin kund att en viss sko klär kunder perfekt, vad har h*n i centrum?
Jag tycker det blir lite hyckleri att säga sig sätta människor i centrum som i själva verket är de som bidrar till den egna vinsten och
livsuppehället.
Någon som håller med åtminstone lite?