Finalist 4: Nytänkande rekrytering ger Gröna Lund affärsfördelar – HRbloggen.se
Hem » mångfald, rekrytering

Finalist 4: Nytänkande rekrytering ger Gröna Lund affärsfördelar

Av den 19 april 2011 942 visningar
ÅRETS HR-INNOVATÖR. Gröna Lunds rekryteringskampanj på Facebook väckte stor uppmärksamhet förra året. Men den anrika nöjesparken är också föregångare när det gäller urvalsprocesser och att rekrytera med mångfald. Allt för att skapa värde för gästerna.

Logo Gröna Lunds TivoliGröna Lunds Tivoli ingår tillsammans med andra kända nöjesparker i koncernen Parks and Resorts. Varje vårvinter pågår ett intensivt rekryteringsarbete hos den centrala HR-funktionen för att anställa 2.500 säsongsarbetare.

Bara Gröna Lunds Tivoli har 10.000 – 14.000 sökanden per år till de cirka 500 platser som ska nytillsättas. För att komma ifråga för en tjänst måste man verkligen brinna för att jobba på just Gröna Lund – och för artisteri.

Årets HR-innovator 2010”Hela vår urvalsprocess bygger på att vi ser medarbetarna som artister, med tivolit som scen och gästerna som publik. Allt vi gör utgår ifrån detta: vi ska leverera en föreställning av världsklass. Det ger en tydlighet i kommunikationen med medarbetarna”, förklarar rekryteringschef Kaj Holmgren.

Auditions som urvalsmodell

Därför har man också auditions i stället för anställningsintervjuer. Efter manuell gallring av de ansökningar man fått in via hemsidan, sker en första telefonaudition. De sökande som uppfyller urvalskriterierna går sedan vidare till en tre timmar lång gruppaudition för att visa hur de agerar inför folk. Som alternativ till telefonaudition erbjuder Gröna Lund även scenauditions i stil med dem i Idol. Här får hundratalet nervösa sökanden tre minuter var att sälja in sig själva inför juryn.

”Under våra auditions fungerar någon av våra rekryterare som moderator medan rekryterande chef agerar sidekick”, berättar Kaj Holmgren, som menar att rätt urvalsmodeller ger en trygghet så att rekryterare och chef alltid är överens om vilka kandidater man ska välja.

Rekryteringskampanj på Facebook

Under 2010 tog Gröna Lund hjälp av Facebook för rekryteringen av sommarjobbare.

”Sociala medier är perfekt för att komma i kontakt med en nischad målgrupp”, säger Kaj Holmgren.

Via sidan ”Jobba på Grönan” kunde man nominera kompisar som man tror skulle passa att jobba där. Kampanjen genererade 2000 nomineringar, som ledde till 500 ansökningar, varav 50 småningom fick anställning. Satsningen ledde också till stor uppmärksamhet hos Rekryterings-Sverige. Bland annat utsågs Gröna Lund till ”Årets coolaste jobb-nytänkare” av tidningen Metro.

”I år har vi vidareutvecklat Facebookkonceptet ytterligare med en rolig app och ett tävlingsmoment. Vi hoppas på så sätt dubbla antalet nomineringar”, avslöjar Kaj Holmgren.

Mångfald speglar besökarna

Under 2010 påbörjade Gröna Lund även en ambitiös mångfaldssatsning. En särskild rekryteringskampanj riktades till målgruppen 50+ via bl a Spotify och PRO. Målet på sikt är att 10 % av de nyanställda ska vara över 50 år.

”Äldre medarbetare bidrar med trygghet, lugn och erfarenhet i en arbetsgrupp och fungerar lite som extrapappa eller extramormor för unga medarbetare”, anser Kaj Holmgren.

Kaj Holmgren, rekryteringschef Gröna Lund

I år fortsätter mångfaldssatsningen genom att plocka in ungdomar som står långt utanför arbetsmarknaden på grund av funktionshinder eller andra svårigheter.

”Man utvecklas som arbetsplats genom att ha medarbetare med olika synsätt och att inte alltid ta de enkla vägarna. Men i slutänden handlar det förstås om att vara långsiktigt lönsamma. Våra gästers mångfald ska avspeglas i vår personal. Det leder till bättre möten och därmed fler och nöjdare gäster”, påpekar Kaj Holmgren avslutningsvis.

”Oavsett satsning gäller det att få med sig medarbetarna i processen, att göra dem till bra ambassadörer för organisationen”, menar Kaj Holmgren som är rekryteringschef för Gröna Lund och dess moderbolag Parks and Resorts.

Gröna Lund är den fjärde och sista av finalisterna i tävlingen Årets HR-innovatör 2010.
Efter påsk börjar omröstningen, då ni läsare utser vinnaren. Häng med!

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Ingen kommentar »

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny