Finalist 3: HiQ låter värderingarna styra – HRbloggen.se
Hem » org & ledarskap

Finalist 3: HiQ låter värderingarna styra

Av den 11 april 2011 942 visningar
ÅRETS HR-INNOVATÖR. Tredje finalisten i Årets HR-innovatör 2010 är IT- och managementföretaget HiQ. Här är intern kunskapsöverföring och ett starkt värderingsstyrt HR-arbete avgörande för företagets framgång.

HiQ-logoI ett renodlat konsultbolag är personalen i allra högsta grad företagets främsta resurs. Och det är hård konkurrens om talangerna. Hur lyder HiQ:s strategi för att attrahera, utveckla och behålla sin kompetens?

– I vårt HR-arbete utgår vi alltid från våra värderingar: resultat, ansvar, enkelhet och glädje. Det ger oss ett gemensamt förhållningssätt att agera utifrån, säger HR-chef Anna Smedberg som tillsammans med HR-administratör Linda Norling utgör företagets HR-funktion.

Genom att exempelvis enbart rekrytera kandidater som delar företagets värderingar undviker HiQ felrekryteringar. Och ett värderingsstyrt ledarskap är en förutsättning för att kunna leda på distans i en konsultorganisation.
Årets HR-innovator 2010
Egna modeller för kompetensutveckling

Kontinuerlig utveckling är en nödvändighet för alla konsulter, där kompetensen är det man konkurrerar med. På HiQ låter man individen själv ansvara för sin utveckling som konsult, med chefen som stöd. En egen utvecklingsmodell som tar hänsyn till hela människan ersätter den traditionella karriärstegen. Trivsel, hälsa, vilja och mod vägs in tillsammans med teknikkompetens, metod och domänkompetens.

I stället för att köpa kurser ”på stan” har HiQ ett eget kompetensutvecklingsprogram med 900 kursplatser per år – HiCollege. Kursledarna är både externa aktörer och interna medarbetare och kurserna avslutas ofta med en certifiering. Dessutom ingår flera fritidsorienterade kurser som sushikurs och surdegsbakning, mycket populära och ofta fullbokade på några timmar!

Nätverka, utbyta erfarenheter – och ha roligt

Genom särskilda kompetensgrupper sprids och delas kunskap inom organisationen. På någon timme kan en konsult få svar på en knivig fråga från kollegorna i gruppen. Intressanta föreläsningar, workshops och diskussioner är andra vanligt förekommande aktiviteter.

Men allt handlar inte om kompetens. Det är viktigt att må bra och trivas på jobbet också:

– När vi gör något med personalen väver vi alltid in fysisk aktivitet, det är allt från skidåkning, orientering och cykling till bowling eller dans. Vi tror starkt på att det bidrar till hälsa och välmående. Framför allt är det roligt! berättar Anna Smedberg. Ett annat exempel är ”Barnvagnsaktiviteter” för föräldralediga kollegor.

Topplaceringar på Veckans Affärers lista över bästa IT-konsulter och höga betyg i kund- och medarbetarundersökningar – HR-chef Anna Smedberg är övertygad om att det värderingsstyrda HR-arbetet har inneburit en klar konkurrensfördel.

Linda Norling och Anna Smedberg, HiQ HR

Ett värderingsstyrt arbete ger ett gemensamt ramverk för hela organisationen och främjar samarbete mellan HR, chefer och medarbetare, menar HR-administratör Linda Norling och HR-chef Anna Smedberg.

HiQ är den tredje av fyra nominerade i vår tävling Årets HR-innovatör 2010.
Den sista finalisten kommer att presenteras nästa vecka i HRbloggen.se.
Därefter utser ni läsare vinnaren genom omröstning.

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny