Finalist 1: Kulturen håller samman snabbväxande Klarna
ÅRETS HR-INNOVATÖR. Den första finalisten i Årets HR-innovatör 2010 är företaget Klarna, som erbjuder betallösningar för e-handel. Från en idé hos tre studenter på Handels har Klarna på sex år vuxit till en koncern med 500 medarbetare och kontor i fem länder. En HR-avdelning som vågar vara innovativ och prova nya vägar är då ett måste.
När Sveriges första Chief Cultural Officer anslöt sig till Klarnas ledningsgrupp under våren 2010, var det startskottet för ett helt nytt HR-arbete. Man började prata om ”Culture” och lät traditionella delar som HR, kontorsadministration och verksamhetsutveckling ingå i samma division. För HR-avdelningen har den nya organisationen inneburit en helhetsbild över företagets mål och vision, med möjlighet att säkerställa att arbetet går i linje med den övriga organisationen.
Unik Talent Management-process
Under de senaste 12 månaderna – en period då Klarna rekryterat fler än 200 personer – har HR utvecklat en rad nya processer för alla anställda. Bland annat lanserades nyligen en Talent Management process (TMP) som är unik i sitt slag. Genom denna kan HR på ett naturligt sätt förmedla Klarnas värderingar och kultur till de anställda och se till att dessa ligger till grund för allt arbete som görs.
Klarnas TMP grundas på ett antal nyckelkompetenser som ses som de mest värdefulla för Klarnas tillväxt. Dessa har identifierats av ledningsgruppen och implementerats av HR i alla rutiner och processer.
De finns med i kravprofiler och rekryteringsintervjuer, i introduktionsprogrammet ”Klarna Academy” och i de uppföljningssamtal som alla medarbetare i bolaget har två gånger per år.
Kulturen genomsyrar hela HR-arbetet
Även i rekryteringsprocessen återspeglas vikten av att arbeta med kulturen. För att säkerställa att kandidaten har potential att bli en riktig kulturbärare måste han/hon träffa en Manager ur ledningsgruppen och få dennes medgivande. Först därefter kan man kalla sig ”Klarnaut”.
När en ny medarbetare börjar på kontoret, finns ett skräddarsytt introduktionsprogram redan inlagt i hans/hennes kalender. Introduktionsprogrammet grundar sig på den nyanställdas position inom företaget och innefattar allt från workshops och praktiska inslag till 25 olika utbildningar som HR-avdelningen utvecklat internt.
Strukturen kring alla HR-processer arbetas fram gemensamt av HR- och Cultureorganisationen. Genom att låta kulturen genomsyra hela HR-arbetet söker Klarna skapa positiva personalförändringar för hela organisationen.
Klarna grundades 2005 av dåvarande Handelsstudenterna Niklas Adalberth, Sebastian Siematkowski och Victor Jacobsson. Martin Grauers (t.h.) blev 2010 landets första Chief Culture Officer (CCO).
Klarna är den första av fyra finalister i vår tävling Årets HR-innovatör 2010.
Övriga nominerade kommer att presenteras varje vecka framöver i HRbloggen.se.
Därefter utser ni läsare vinnaren genom omröstning.
Annika Ahnlund
Senaste inlägg av Annika Ahnlund (Se alla)
- Därför söker era medarbetare nytt jobb 2020 - 15 januari 2020
- 2019 – året då företag insåg vikten av lärande? - 17 december 2019
- Digitala verktyg bidrar till hållbara medarbetare - 4 december 2019
- IQ-test eller personlighetstest – vad fungerar bäst i rekryteringen? - 14 november 2019
- 3 sätt för HR att agera utifrån data - 4 november 2019
Tags: årets hr-innovatör, case, företagskultur, kultur