Vad är hälsofrämjande ledarskap? – HRbloggen.se
Hem » hälsoarbete, org & ledarskap

Vad är hälsofrämjande ledarskap?

Av den 29 mars 2011 942 visningar
ARBETSMILJÖ & HÄLSA. En viktig del av arbetsmiljö- och hälsoarbetet i en organisation är att cheferna utövar ett hälsofrämjande ledarskap. Men vad innebär detta begrepp egentligen?

hälsofrämjande ledarskapVid frågan till arbetsgivare om hur de arbetar med att främja personalens hälsa kommer ofta friskvårdssubvention på tal.

När frågan ställs till medarbetare om vad som får dem att må bra på jobbet, så handlar svaren ofta om trivsel i arbetsgruppen, bekräftelse från chef och att man känner att jobbet man utför är meningsfullt. Dessa tre aspekter är centrala i ett hälsofrämjande ledarskap.

Om chefen sedan kan få sina medarbetare att nyttja träningsbidrag är det såklart jättebra och det kommer absolut att löna sig. Med kondition förbättras prestationsförmåga. Men även den mest vältränade människa har svårare att prestera då det finns konflikter i gruppen, då självförtroendet är lågt eller då arbetet känns meningslöst.

Ett medel för att nå målet

Ett hälsofrämjande ledarskap innebär alltså att arbeta med både fysiska, psykiska och sociala aspekter av arbetet. Och att på olika sätt stärka medarbetarna så att de kan prestera väl. Givetvis utifrån de förutsättningar och behov som finns i den egna organisationen/arbetsgruppen. Och att detta arbete ses som medel för att nå övergripande mål och ett sätt att nå en ökad lönsamhet.

Uppmärksammade för hälsofrämjande ledarskap

Förra året tog dåvarande personaldirektören för mobiloperatören Tre, Katarina Berg, emot Kompetensgalans pris för Årets Hälsobefrämjande ledarskap. Detta bland annat för att ”ha tagit tag i problem på djupet i kultur och värderingar, och integrerat hälsoarbetet i den löpande verksamheten. Hon har höjt statusen på hälsofrågorna och vänt från bottenläge till fantastiska resultat.” Läs mer här.

Nyligen utsågs Årets hälsosamma chef 2011. Utmärkelsen gick till Peter Westford, vd, Navigio Rekrytering & Ledarskap. Motiveringen löd: ”För att han är en förebild som jobbar långsiktigt och strategiskt med träning som ett sätt att driva affären mot bäst lönsamhet. Peter Westford engagerar medarbetare från 40- till 80-talister och har tillsatt en ny ledningsbefattning som ska främja hälsan på arbetsplatsen”. Läs mer här.

Christin Berg
Christin Berg är processledare och utbildare inom strategiskt hälsoarbete och kommunikation, bl a på vår utbildning Strategiskt arbetsmiljö- och hälsoarbete. Christins fokus ligger på att skapa förutsättningar för friskare och mer effektiv personal. Hennes utgångspunkt är att mår du bra kan du också prestera bra.
Christin Berg
Christin Berg

Senaste inlägg av Christin Berg (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: ,

Ingen kommentar »

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny