När nyårslöftena bleknar – HRbloggen.se
Hem » hälsoarbete

När nyårslöftena bleknar

Av den 1 februari 2011 942 visningar
HÄLSOARBETE. Hur många gav nyårslöften kopplade till livsstilsförbättringar? Gymmen är väl aldrig så fulla som under januari månad…  Men nu är det februari och för några av oss börjar nyårslöftena blekna. Hur håller vi då vår egen och medarbetarnas motivation vid liv?

Det har hänt något med motivationen. Det är inte det att den har försvunnit. Nej, den finns där någonstans. Men motivation till annat blir starkare.

När vi arbetar strategiskt med att främja hälsa på arbetsplatsen är detta en stor utmaning. Att underlätta för medarbetarna att bibehålla motivation inför de förändringar som skulle kunna göra att de mår bättre på sikt. Det kan gälla allt från motivation till träning till att bli bättre på att sätta gränser eller att bli mer möjlighetsfokuserad i sitt tänkande.

Vi kan tyvärr inte ge någon motivation. Men vi kan på olika sätt skapa goda förutsättningar för medarbetarna att hitta sina drivkrafter, skapa sin motivation. Utbildning/inspirationsföreläsning, provapå-aktiviteter och att föra en dialog kring vikten av att må bra på jobbet är några exempel.

Att ha hälsoinspiratörer på jobbet är en framgångsfaktor hos många företag idag. Deras uppdrag varierar från att vara delaktiga i det strategiska hälsoarbetet i stort till att fungera som informationskanaler, att föra ut information och kommunicera in tankar/önskemål/åsikter. En viktig uppgift är också att inspirera sina medarbetare till sunda livsstilsval och hålla hälsa på agendan. För att lyckas med detta krävs kunskap om vad som skapar hälsa samt om motivation och beteendeförändring.

Som sagt, vi kan inte ge någon motivation men vi kan skapa goda förutsättningar för att människor ska motivera sig själva genom att hjälpa dem att hitta och hålla fast vid sina drivkrafter. Och att på så sätt uppnå nyårslöften eller andra mål i livet.

Christin Berg
Christin Berg är processledare och utbildare inom strategiskt hälsoarbete och kommunikation, bl a på vår utbildning Strategiskt arbetsmiljö- och hälsoarbete. Christins fokus ligger på att skapa förutsättningar för friskare och mer effektiv personal. Hennes utgångspunkt är att mår du bra kan du också prestera bra.
Christin Berg
Christin Berg

Senaste inlägg av Christin Berg (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny