Där många tänker lika tänks det inte särskilt mycket – HRbloggen.se
Hem » mångfald

Där många tänker lika tänks det inte särskilt mycket

Av den 17 februari 2011 942 visningar
JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD. Framtiden hör den till som sitter inne med kompetensen och har förmåga att innovera. Ändå fortsätter majoriteten av svenska företagsledningar med sitt enfaldiga spår. Och går då miste om den källa till nytänkande och tillväxt som ett strategiskt mångfaldsarbete innebär.

Mångfald i arbetslivetÅtta av tio svenskar anser att Sverige inte utnyttjar den kompetens och potential som finns bland invandrare i arbetslivet. Det framkom i en undersökning av Academic Search nyligen. Spiros Mylonopoulus, vd och koncernchef på Bergendahls, framhåller att mångfaldsarbetet är en lednings- och styrelsefråga. Sedan måste det förstås även integreras i affärsstrategin och omsättas i praktiken.

Även Ledarnas senaste chefsbarometer pekar på att en tydlig prioritering från ledningen är den enskilt viktigaste faktorn för ett aktivt mångfaldsarbete. Trots att 76 % av cheferna säger sig ansvara för diskrimineringsfrågorna, är det bara fyra av tio som har stöd uppifrån.

En ledningsfråga

Naturligtvis är det ledningen som måste sätta ned foten! En ensam chef kan inte ändra på en enfaldig företagskultur. Och problemet gäller förstås inte bara diskrimineringsgrunden etnicitet, utan hela spektrat.

Med dagens allt större konkurrens om kompetent arbetskraft och de allt högre marknadskraven på nytänk och innovation, är det självklart de företag som förstår att arbeta strategiskt med jämställdhets- och mångfaldsfrågor som kommer att dra det längsta stråt. De som insett faktum: där många tänker lika tänks det inte särskilt mycket. Och som därför vågar släppa in gammal som ung, kvinna som man, invandrare som svenskar och transsexuella likväl som heterosexuella. Inte bara som medarbetare och chef, utan även på lednings- och styrelsenivå. Och framför allt: som inte ser det som något slags välgörenhetsprojekt, utan förstår lönsamhetspotentialen!

Konferens: Innovation och tillväxt genom mångfald

Den 23-24 mars arrangerar Diversity Index konferensen ”Innovation och tillväxt genom mångfald” i Malmö. Här samlas näringsliv, forskningsinstitutioner, politiker, entreprenörer och innovatörer under samma tak för att ge svar på frågor som:

  • Behövs mångfald på min arbetsplats?
  • Hur kan jag och min organisation dra nytta av mångfald?
  • Hur skapar mångfald nya möjligheter, arbetstillfällen och innovativa miljöer?
  • Hur påverkar mångfald Sveriges position som ett innovativt och kreativt samhälle?

Jag medverkar i paneldebatt!

Det här är frågor som jag själv brinner för. Jag är därför både stolt och glad över att ha inbjudits att medverka i en paneldebatt tillsammans med bland andra EON, Swedbank, landshövding Göran Tunhammar och Sydsvenskans chefredaktör Daniel Sandström. Här får jag möjlighet att argumentera för mångfald i arbetslivet och framföra synpunkter ur ett HR-perspektiv.

Jag hoppas du tar tillfället i akt att anmäla dig till denna viktiga konferens för kunskap och inspiration. Om inte, skriv gärna en kommentar om vad du tycker jag bör ta upp i debatten.

Vi ses/skrivs! //Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny