Chefens betydelse överskattad? – HRbloggen.se
Hem » org & ledarskap

Chefens betydelse överskattad?

Av den 7 februari 2011 942 visningar
ORGANISATION & LEDARSKAP. Sluta ödsla pengar på dyra chefsutbildningar. Skicka hela arbetslaget för bättre resultat! Det menar Johan Bertlett, som nyligen disputerat i psykologi vid Lunds universitet.

Johan Bertletts forskning tyder på att chefen endast har begränsade möjligheter att påverka arbetsklimatet. I stället är det samspelet mellan chefen och de anställda som spelar den avgörande rollen.

– Givetvis krävs det en bra chef för att samspelet mellan chefen och de anställda ska fungera, säger Johan Bertlett. Men att bara fokusera på chefen är att blunda för de anställdas bidrag, vilket betyder att man exkluderar mycket av den potential som finns i företaget.

Delegera för bättre arbetsklimat

Det bästa arbetsklimatet finns på företag där chefen och de anställda är samspelta och där chefen skapar förutsättningar för de anställda att leda sig själv och varandra.

– En bra chef bör utbilda sin personal och främja informellt ledarskap genom att delegera till dem som är villiga att ta större ansvar, säger Johan Bertlett.

Många anställda tar gärna mer ansvar, men det är långt ifrån alla som kan tänka sig att göra det utan att det syns i lönekuvertet:

– Det handlar alltså inte bara om att chefen måste kunna delegera utan också om vilket medarbetarskap som den anställde är beredd att ta. Och att företagsledningen skapar de övergripande förutsättningarna för att detta ska fungera, säger Johan Bertlett.

Utbilda gruppen – inte bara chefen

Johan Bertlett hoppas att hans forskning kommer att få betydelse för hur man arbetar med ledarskapsutbildning i framtiden:

– En företagsledning bör tänka sig för både en och två gånger innan den skickar sina gruppchefer på ledarskapsutbildning. Förmodligen gör det mer nytta om man skickar ett helt arbetslag istället, säger han.

En kostnadseffektiv lösning som jag förordar, är internutbildningar anpassade efter organisationens förutsättningar och behov. Man får då en mer relevant undervisning och kan låta hela grupper delta utan att det kostar något extra.

Fotnot: Bertletts slutsatser bygger på en studie av knappt 200 anställda på flygplatsen Arlanda.

Uppdatering 2011-02-08:
Fil. doktor Stefan Söderfjäll riktar skarp kritik mot Johan Bertletts slutsatser »

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny