Friskvård eller strategiskt hälsoarbete?
HÄLSOARBETE. Vad skiljer egentligen friskvård från ett strategiskt hälsoarbete? Vi hjälper er reda ut begreppen!
Med friskvård menas de medel/insatser som sätts in för att era medarbetare ska kunna utveckla och bibehålla en god hälsa. Det handlar ofta om enstaka aktiviteter: träningsbidrag, föreläsningar, vikthållarkurser och rökavvänjning är några exempel.
Ett strategiskt hälsoarbete är en mer kontinuerlig process, som startar med en kartläggning av er organisations nuläge. Detta för att kunna utgå från medarbetarna och deras behov samt organisationens specifika förutsättningar. Information kan ni få fram via enkäter, sammanställningar av livsstilstest, hälsokontroller och/eller i samtal med medarbetare och arbetsgrupper.
Utifrån kartläggningens resultat sätter ni upp mål, både övergripande och delmål.
Först därefter väljs medel, det vill säga de insatser som ska sättas in för att uppnå målen. Här kommer ovan nämnda friskvårdsaktiviteter in. Det kan också handla om utbildningar för chefer eller arbetsgrupper. Vissa medel har hela organisationen som målgrupp, andra är inriktade på mer specifika risk/frisk-grupper.
Genom att samla era medel i en handlingsplan får ni en tydlig överblick. En handlingsplan kan innehålla poster som mål, målgrupp, aktivitet, ansvarig för utförande, kommunikation/information om aktivitet, utvärdering och budget.
Sista steget, innan processen börjar om med ett nytt nuläge, är utvärdering. Här ser ni till utfallet av era medel/satsningar. Under hela processen är givetvis ett ekonomiskt perspektiv viktigt, att se till att ni investerar i linje med det ni vill åstadkomma och kunna påvisa resultat av era satsningar – att det strategiska hälsoarbetet är en lönsam investering.

Christin Berg


Senaste inlägg av Christin Berg (Se alla)
- Utveckling som statiskt tillstånd - 30 september 2013
- Hälsohetsade medarbetare? - 10 september 2012
- Varför hoppas när man kan arbeta strategiskt? - 23 augusti 2012
- Ett hälsoarbete värdigt år 2012 - 4 januari 2012
- Vad innebär work-life balance? - 9 november 2011
Tags: friskvård, hälsoarbete, strategisk HR