Att jobba utomlands med HR – HRbloggen.se
Hem » arbetsmarknad, praktisk HR

Att jobba utomlands med HR

Av den 21 januari 2011 942 visningar
INTERNATIONELL HR. Vad krävs för att kunna jobba utomlands med HR? Möt svenska Marie Wästvind, ansvarig för Employer Branding och HR Marketing på en av Tysklands största mobiloperatörer.

Marie WästvindMarie Wästvind flyttade till München efter studenten från ekonomisk linje 1994. Hon skulle egentligen bara vara au-pair i ett år, men blev kvar och har nu jobbat med personalfrågor i 10 år. För närvarande som ansvarig för Employer Branding och HR Marketing på Telefónica O2 Germany som är Tysklands tredje största mobiloperatör med cirka 5.000 anställda.

Inget PA-program

Vad krävs då för utbildning och erfarenhet för att jobba med HR i Tyskland?

– I Tyskland finns inget utpräglat PA-program som i Sverige, berättar Marie. I stället kan man läsa företagsekonomi med inriktning personal, alternativt psykologi eller kultur. Men jag har även jobbat med fysiker, språkvetare, datavetare och controller på HR.

Själv studerade Marie Business Administration på en privat högskola i München. Någon internutbildning har det däremot inte varit tal om.

– Tyska arbetsgivare vill gärna att man har rätt kunskaper från början, annars är det väldigt svårt att få jobbet, förklarar Marie. Man satsar gärna på medarbetare som jobbat några år inom firman och visat framfötterna, då är det lättare att få göra en MBA eller gå en coaching utbildning.

Nuvarande jobb fick Marie genom kontakter och en före detta kollegas vitsord. Det krävdes även erfarenhet i HR Marketing och Employer Branding, vilket Marie skaffat genom tidigare arbetsgivare.

Märkbara kulturella skillnader

Telefónica O2 Germany är ett multinationellt företag. Det innebär dagliga kontakter på tyska, engelska och spanska. Marie märker tydliga kulturella skillnader:

– Det är skillnad på tyskar, engelsmän, spanjorer och tjecker. Alla har en lite annorlunda arbetsstil, kommunikationsstil och förväntningar på kollegor och chefer.

För dig som funderar på att lägga internationella erfarenheter till din karriär, tipsar Marie om följande:

– Lär dig språk, var öppen och flexibel och ha förståelse för andra kulturer och andra sätt att arbeta. Och nätverka, så är det lättare att få ett bra jobb utomlands.

Nästa inlägg i denna artikelserie: Sverige i HR:s framkant – men inte i sociala medier”

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny