Vem ska HR vara till för egentligen? – HRbloggen.se
Hem » läsvärt, strategisk HR

Vem ska HR vara till för egentligen?

Av den 15 december 2010 942 visningar
STRATEGISK HR. HR förväntas jobba alltmer strategiskt och affärsdrivet. Men humankapitalet måste också förvaltas väl för att ge avkastning. Först då blir vi verkligt värdeskapande.

HR-krönika MM nr 4 av Annika AhnlundHäromdagen medverkade jag i en diskussionspanel om HR och framtiden (se Personal & Ledarskap nr 12). Vi var alla eniga om att HR har en fortsatt viktig roll. Så länge personalen är den viktigaste resursen, kommer det också behövas kunskaper om det mänskliga beteendet.

Däremot tycker jag att det finns anledning att fundera närmare kring HR:s framtida skepnad. Utvecklingen från traditionell personalavdelning till affärsdriven HR-funktion har gått snabbt. Och möjligen lite för långt. Vem är HR egentligen till för – om inte personalen?

Förstå mig rätt: Jag menar inte att HR ska ge upp sin plats i ledningen eller ta tillbaka alla outsourcade funktioner och administrativa uppgifter. Bara fundera lite mer nyanserat över vad som egentligen skapar värde för organisationen.

Dagens och morgondagens arbetsmarknad präglas av förändringar. Man tvingas rationalisera, effektivisera, jobba med ständiga förbättringar och anpassa sin företagskultur efter omvärldens krav. Allt för att säkra konkurrenskraften.

Men ofta blir det på bekostnad av medarbetarnas hälsa. Det visar de senaste årens massjukskrivningar med skrämmande tydlighet.

Genom att fokusera på aktiviteter som ökar företagets kompetens, förändringsbenägenhet och innovationsförmåga kan HR bidra till affärsmålet. Men det gäller också att förvalta humankapitalet väl. Först när HR lyckas balansera ägarnas avkastningskrav med en motiverad och välmående personal, skapar man ett reellt värde för organisationen. Häri ligger utmaningen för framtiden, som jag ser det.

Detta är en kortversion av min HR-krönika i Max Matthiessens kundtidning MM nummer 4 2010.
Läs hela krönikan här »

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny