Rationaliseringar bakom massjukskrivningarna
ARBETSMILJÖ. De senaste årens massjukskrivningar har en gemensam nämnare: rationaliseringar. Men genom att jobba förebyggande med arbetsmiljön, använda en proaktiv ledarstil och låta medarbetarna få ett aktivt inflytande kan man motverka de negativa effekterna.
France Télécom får tjäna som ett avskräckande exempel: Deras rationaliseringar har de senaste åren lett till en veritabel självmordsvåg. Offren är medelålders tidigare välanpassade medarbetare, vars arbetssituation har vänts upp och ner av företagets förvandling från trögt statligt verk till vinstdrivet mobil- och internetföretag. En tidigare anställd vittnar i en nyutkommen bok om en auktoritär och brutal ledarskapskultur, mobbning, extrema prestationskrav, ständiga omorganisationer, nedsättande behandling, laganda som skrotas och ersätts med individuell bonusar och bestraffningar.
Men även här i Sverige har vi sett våldsamma effekter på de anställda:
– Det är rationaliseringar som ligger bakom de många sjukskrivningarna, hävdar professor Jørgen Winkel på institutionen för arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet. Tillsammans med professor Rolf Westgaard vid Universitetet i Trondheim har han sammanställt en rapport baserad på över 10 000 vetenskapliga artiklar under 20 års tid.
Förebyggande arbete motverkar negativa effekter
Rationaliseringar utan förebyggande fokus på arbetsmiljö medför nästan alltid negativa effekter i form av omfattande stress, ökad tidspress och för höga krav. Detta kan leda till nervositet, utmattning och depression samt muskel- eller skelettbesvär med smärtor i nacke, skuldra och rygg.
De mest negativa effekterna fann man när rationaliseringarna handlade om att strukturera om eller minska arbetsstyrkan. Tydligast är detta inom hälsosektorn.
– Rationaliseringar och förändringar är en del av dagens arbetsmarknad och viktiga för att säkra konkurrensförmågan på en global marknad, understryker Winkel till Göteborgsposten. Men rationaliseringarna måste genomföras klokt. Det gäller att hitta den optimala balansen mellan rationaliseringar och en bra fysisk och psykisk arbetsmiljö för medarbetarna.
En viktig faktor är ett icke-auktoritärt ledarskap som innefattar:
- Öppen information om processer och förväntat resultat
- Aktivt medarbetarinflytande
- En dialogbaserad ledarstil präglad av omtanke och omsorg
- Organisatoriskt och socialt stöd på arbetsplatsen och rättvis behandling av medarbetarna i processen
Glöm heller inte det lagstadgade kravet på konsekvensanalys av organisationsförändringen innan den påbörjas! Läs mer i Arbetsmiljöverkets broschyr >>
Annika Ahnlund
Senaste inlägg av Annika Ahnlund (Se alla)
- Därför söker era medarbetare nytt jobb 2020 - 15 januari 2020
- 2019 – året då företag insåg vikten av lärande? - 17 december 2019
- Digitala verktyg bidrar till hållbara medarbetare - 4 december 2019
- IQ-test eller personlighetstest – vad fungerar bäst i rekryteringen? - 14 november 2019
- 3 sätt för HR att agera utifrån data - 4 november 2019
Tags: arbetsmiljö, hälsa, organisationsförändring, sjukfrånvaro, sjukskrivning
Ingen kommentar »
1 Pingbacks »
[…] medicin Yrkesnätet Göteborgsposten SkånskanHR-bloggen om exemplet France Telecom Johan Westerholm skriver också om sjukförsäkring med anledning av […]