Vad är talent management? – HRbloggen.se
Hem » läsvärt, talent management

Vad är talent management?

Av den 28 oktober 2010 942 visningar
STRATEGISK KOMPETENSFÖRSÖRJNING. Talent management är en av alla dessa strategiska HR-processer som det inte finns någon riktigt bra svensk översättning för. För er som inte har full koll på vad termen innebär, följer här ett försök till pedagogisk beskrivning.

Det som leder företag och organisationer framåt är utveckling. Alla medarbetare ska därför ges möjlighet att utveckla sig själva på ett sätt som gör att de kan optimera sin personliga och kompetensmässiga utveckling.

I denna kompetensprocess gäller det att identifiera de individer som särskilt bidrar till företagets konkurrenskraft och framgång. Det kan handla om duktiga ledare, innovatörer eller specialister inom vissa kritiska kompensområden. Dessa talanger måste sedan finslipas för att uppnå sin fulla potential. Och förstås motiveras – så att de trivs och väljer att stanna kvar inom organisationen.

Det är just detta talent management handlar om: att identifiera, utveckla och behålla nyckelpersoner så att de formar och bidrar till företagets utveckling på marknaden.

För att lyckas hitta och hantera dessa talanger behöver man verktyg. De flesta större företag jobbar idag med processer som ledarutbildning, traineeprogram, karriärcoachning, mentorprogram, kompetensöverföring, 360 graders feedback, teambuilding och olika testmetoder. Alla med samma syfte: att trygga företagets eller organisationens framtida humankapital och därmed dess överlevnad på en konkurrensutsatt marknad.

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Ingen kommentar »

2 Pingbacks »

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny