Gymkort är lika med hälsoarbete?
STRATEGISKT HÄLSOARBETE. Många arbetsgivare stoltserar med att de sponsrar personalen med gymkort. Men frågan är om det får medarbetarna att prestera bättre?
Jag har en kompis. Eller jag har rätt många, men nu till just denna kompis. Bra jobb, tjänar massa pengar, smart som tusan.
Eftersom han är smart så vet han att träning är bra. Han vet att med bättre kondition så orkar han mer, både på jobbet och privat. Hans arbetsgivare är schyst och sponsrar gymkort. Ett årskort på en av de stora kedjorna. Så långt är allt toppen.
För fyra månader sedan hämtade min kompis ut sitt kort. Han har därefter kört ett spinningpass. Ett enda. Och det blir nog inte mer, det var inte riktigt hans grej. Och så kan det ju vara.
Att investera i hälsa
När jag frågar företag hur de arbetar med att främja hälsa hos personalen är gymkort ofta något som det stoltseras med. Säg att ett gymkort kostar 5000 kronor. Om det motiverar medarbetare till att träna och att de då mår och presterar bättre – både under arbetstid och på fritid – då är det ju fantastiskt. En vad som populärt kallas win-win-situation. Men leder det bara till ett spinningpass, då får man väl säga att det var en riktigt dålig investering. Inga vinnare här inte.
Hälsoarbete som framgångsstrategi
Jag menar inte att det är dåligt att sponsra gymkort. Jag tog tacksamt emot mitt av min förra arbetsgivare. Men för att hälsoarbete och friskvård inte bara ska ses som stora kostnader, utan som en del av verksamhetens framgångsstrategi, krävs det mer än så: Det krävs genomtänkta strategier utifrån unika förutsättningar till rimliga mål. Och om personalen är er främsta resurs så är det ju givetvis viktigt att de mår bra. Så att de också kan prestera bra. Eller hur?

Christin Berg


Senaste inlägg av Christin Berg (Se alla)
- Utveckling som statiskt tillstånd - 30 september 2013
- Hälsohetsade medarbetare? - 10 september 2012
- Varför hoppas när man kan arbeta strategiskt? - 23 augusti 2012
- Ett hälsoarbete värdigt år 2012 - 4 januari 2012
- Vad innebär work-life balance? - 9 november 2011
Tags: arbetsmiljö, förmåner, friskvård, hälsoarbete
Jag som HR-person och PT ser detta problem hela tiden. Företag subventionerar träning men utan någon vidare tanke – det förankras ej hos individen. Många instruktioner har det dessutom framkommit att personen framför mig ”har ett hyggligt företag som låter mig träna gratis på arbetstid för att de bryr sig”. Problemet är att personen framför mig inte vill träna. Han/hon vill vara ”ledig” från sitt arbete. Personen återkommer ej, vilket den ibland sagt rent ut till mig! Således skapar det företaget subventionerar egentligen inget värde alls, förutom för den anställde som ser sin chans att slippa vara en tid på arbetsplatsen men ändå får betalt. Det är verkligen bortslösada pengar för företaget!
Problemet är att företag och PTs sällan ser denna lucka. Företagen verkar tänka att en hälsoinsats är en budgeterad engångsumma som går till tex gymkort. Jag delar lösningen med dig Christin; om det inte finns en strategi och senare förankring i de satsningar som görs, då är det ofta pengar i sjön från företaget. Läge att samverka i ett tidigt stadie, för att kunna effektivisera sitt hälsoarbete kanske?
Ja, pengar i sjön är onödigt. (El pengar till gymmet, där har vi väl i alla fall en vinnare här.) Och måste vara otroligt frustrerande som PT med personer helt utan motivation. Flera företag jag samarbetar med subventionerar enbart en del av gymkort (el annan träningsform). Bättre alternativ då personerna gör ett mer genomtänkt val och troligtvis kommer mer motiverade. Och kombinerar detta med föreläsningar, provapå-aktiviteter och annat för att inspirera medarbetarna till träning. Så det finns många goda exempel också.