Så lyckas du med internrekryteringen – HRbloggen.se
Hem » praktisk HR

Så lyckas du med internrekryteringen

Av den 23 september 2010 942 visningar
PRAKTISK HR. När man behöver rekrytera en ny medarbetare lägger de flesta företag och organisationer krutet på externa kandidater. Betydligt mer praktiskt och kostnadseffektivt är det förstås om man kan rekrytera någon internt.

Problemet är att de interna anställningsintervjuerna tenderar genomföras mindre seriöst och strukturerat än de externa. Det är väl egentligen inte så konstigt att man ser den interna intervjun mer som en formsak. Man vet ju redan vilken kompetens och personlighet den sökande har.

Men: bara för att du känner eller känner till en medarbetare kan du inte förutsätta att du vet hur denne kommer att klara av en ny roll! För att lyckas hitta rätt förmågor internt är det dags att börja betrakta internintervjun som en källa till verklig information om den sökande. Och då krävs att den genomförs på ett seriöst, objektivt och strukturerat sätt.

Att tänka på:

✔ Intervjua inte i onödan
Många interna anställningsintervjuer genomförs enbart utifrån måsten (obligatoriskt enligt interna regler) eller av artighet. Men om den sökande ändå inte är en intressant kandidat, varför då slösa bådas tid på en intervju? Då är det mer respektfullt att vara ärlig från början med att personen inte passar för jobbet.

✔ Håll en professionell nivå
Ur trovärdighetsaspekt är det viktigt att bedöma interna och externa sökanden enligt samma kriterier. Däremot ska du förstås inte ställa frågor som du redan vet svaret på! Man kan också kräva att en internsökande ska kunna svara på mer specifika frågor om företaget.

✔ Är den sökande redo för rollen?
De bästa frågorna att ställa till internsökanden berör deras motivation. Varför är de intresserade av denna nya roll? Vet de vad de ger sig in på? Fokusera på framtiden och ställ beteende- eller kompetensbaserade frågor som ger en bild av motiven bakom ansökningen. Till exempel: ”Hur ser planerna ut för de tre första månaderna i din nya roll?”

✔ Simulera den nya rollen
För att bedöma om en internsökande verkligen klarar av den nya rollen, kan man – under eller utöver intervjun – simulera specifika situationer eller uppgifter för att se hur han/hon hanterar dem. Till exempel ställa beteendebaserade frågor om hur kandidaten skulle hantera en viss situation. Eller genomföra rollspel, där kandidaten får interagera med en ”kund” eller genomföra ett svårt samtal med en ”medarbetare”. Man kan också låta den sökande lösa uppgifter som genererar arbetsprover.

Dela gärna med dig av dina egna erfarenheter eller tips för en lyckad internrekrytering!

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Ingen kommentar »

1 Pingbacks »

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny