Lönegapet mellan män och kvinnor minskar – HRbloggen.se
Hem » mångfald

Lönegapet mellan män och kvinnor minskar

Av den 6 september 2010 942 visningar
JÄMSTÄLLDHET. Jämställdheten går sakta men säkert framåt. I alla fall sett till löneskillnader och andelen kvinnor i chefsposition. Det visar en färsk rapport från Medlingsinstitutet.

Medlingsinstitutet presenterade häromdagen lönestrukturstatistiken för 2009 som visar de olika genomsnittslönerna för hela arbetsmarknaden. Den genomsnittliga månadslönen var 27 900 kr. För kvinnor var den 25 700 kr och för män 30 100 kr.

Som en fördjupad analys av lönestrukturstatistiken presenterar Medlingsinstitutet samtidigt en rapport ”Vad säger den officiella lönestatistiken om löneskillnaden mellan kvinnor och män 2009?”.

– Rapporten visar att löneskillnaden mellan kvinnor och män har minskat mellan 2005 och 2009 i alla sektorer på arbetsmarknaden, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Claes Stråth.

Den ovägda löneskillnaden har minskat mellan 3,0 och 1,7 procentenheter mellan 2005 och 2009, beroende på sektor. Om man med hjälp av standardvägning tar hänsyn till skillnader i yrke, sektor, utbildning, ålder och arbetstid har lönegapet minskat med mellan 1,1 och 0,3 procentenheter under samma tid och är nu nere i 6 % för hela arbetsmarknaden.

Det är tjänstemän i privat sektor som har den största oförklarade löneskillnaden, 9,1 % efter standardvägning, följt av statens 6,2 % och landstingens 4,7 %. Den minsta löneskillnaden, 0,6 %, har kommunerna, medan arbetare i privat sektor ligger på 4,5 %.

I rapporten studeras även närmare lönestrukturen för kvinnor och män i yrkesområdet Ledningsarbete. Av analysen framgår glädjande nog att andelen kvinnor i detta yrkesområde i privat sektor har ökat med 50 %, från 18 till 27 % från 2000 till 2009. För andelen kvinnliga vd:ar är ökningen hela 60 %!

– Förhoppningsvis kan denna rapport bidra till konstruktiva diskussioner om löneskillnaden mellan kvinnor och män, säger Claes Stråth.

Foto: Urban Orzolek.

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny