Organisationsförändringar och diktatoriska chefer bakom mobbningen? – HRbloggen.se
Hem » arbetsmiljö

Organisationsförändringar och diktatoriska chefer bakom mobbningen?

Av den 25 augusti 2010 942 visningar
ARBETSMILJÖ. Lite i skymundan av semester och vackert väder, har det i augusti förts en intressant debatt i DN om chefernas ansvar för mobbningen på arbetsplatser. Mobbningen orsakas av organisationsförändringar och diktatoriska chefer med inställningen att anställda är utbytbara, hävdar ett forskarteam. Men chefsorganisationen Ledarna menar att chefer inte ensamma kan bryta en mobbningskultur.

Debatten är högaktuell med anledning av Maciej Zarembas uppmärksammade artikelserie om mobbning, något HR-bloggen tidigare skrivit om här.

De tre forskarna Gabriel Oxenstierna, Töres Theorell och Stig Elofsson presenterar på DN Debatt en ny studie från Stressforskningsinstitutet. Undersökningen visar att risken för mobbning ökar med 29 % vid organisationsförändringar – vilket översatt i siffror innebär att 10.000 nya mobbningsoffer tillkommer under en tvåårsperiod enbart av denna anledning. En annan viktig faktor för uppkomsten av mobbning är enligt samma studie diktatoriska chefer som har inställningen att anställda är utbytbara.

Oxenstierna, Theorell och Elfosson menar att organisationsförändringar måste ske med en helt annan medvetenhet än i dag och framför allt måste de anställda vara delaktiga i det som sker. Att få ta egna beslut och vara ansvarig för dem är skyddande faktorer. Det behövs också bra verktyg för både det systematiska arbetsmiljöarbetet och för att lösa mobbningssituationer.

Annika Elias och Anki Udd från Ledarna gillar inte att cheferna oförskyllt får skulden för mobbningen.

”Att vara chef är att vara en del i ett system och en kultur. En enskild chef kan visserligen förhindra enstaka övergrepp men kan aldrig ensam bryta en osund kultur eller en skev människosyn som tillåtits genomsyra en arbetsplats.”

De menar vidare att ledarskapet måste prioriteras mer än det görs idag, att chefer måste få förutsättningar att leda för att kunna ”se” individen.

Vad tror ni om chefernas ansvar för mobbningen? Är det verkligen de ständiga organisationsförändringarna som är den stora boven i dramat? Välkommen att diskutera!

Foto: Bildbyrå www.pixgallery.com © Per Erik Bergbom

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , ,

Ingen kommentar »

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny