Fler ”artister” behövs i arbetslivet! – HRbloggen.se
Hem » kompetens

Fler ”artister” behövs i arbetslivet!

Av den 30 augusti 2010 942 visningar
KOMPETENSUTVECKLING. En anledning till att jag sadlade om till HR, var att jag genom åren sett alldeles för många exempel på arbetsgivare som är dåliga på att tillvarata sina medarbetares potential. Likaså omger man sig hellre med ja-sägare än att våga låta drivkrafter utveckla företaget åt nytt håll. Nu verkar jag ha funnit en riktig själsfrände.
I en artikel i Jusektidningen som behandlar ”kompetensträsket” på ett både humoristiskt och nyanserat sätt, sätter John Steinberg, filosofie doktor i pedagogik, ord på det jag – och säkert många med mig – tänker och tycker.

”Att hitta sina styrkor, drivkrafter och talanger är det som verkligen utvecklar kompetensen. Det viktigaste är att du har en chef som ser dig. Chefen ska fråga: Vad behöver du? Vad är du bra på? … Att inte se människors potentialer och ta vara på dem är slöseri.”

”För att få ännu mer kompetens och utveckling behöver vi fler artister i arbetslivet. Eller vill vi ha folk som bara följer regler och gör som de blir tillsagda? Det sker en revolution i arbetslivet just nu från anpassningsbarhet till artisteri.”

”Människor skaffar sig kunskap på alla möjliga sätt, även på fritiden. Chefer ska inte längre tro att de har makten över anställdas kompetensutveckling.”

”Dolda kompetenser kan vara väldigt intressanta för arbetsgivare. Uppmuntra, fråga efter dessa. Och våga som chef att släppa kontrollen och hitta varje persons egen drivkraft.”

Steinberg ger uttryck för ett modernt ledarperspektiv med en stark tro på individens resurser. Knappast någon utopi. Men i praktiken är det tyvärr sällan den rådande synen bland chefer och ledning. Vågar man gissa att det beror på att den egna positionen hotas?

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Ingen kommentar »

  • Att vara artist i arbetslivet är inte som man kan tro, att kunna göra som man vill. Men att göra rolltolkningar utifrån den egna uppfattningen om hur rollen ska spelas, är fullt tillåtet. En insiktsfull regissör tillåter naturligtvis detta. Allt för att utveckla konsten och för publiken. De senare är de som betalar.
    Om man vill läsa om en speciell artist i yrekslivet, så läs Tage Danielssons ” busschauffören som tänkte att va fa´n, ur Sagor för barn över 18 år. Den sagan skrevs 1964 och passar bra till ditt inlägg Annika.

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny