Mobbning tillåts härja fritt – HRbloggen.se
Hem » arbetsmiljö, läsvärt

Mobbning tillåts härja fritt

Av den 3 juni 2010 942 visningar
ARBETSMILJÖ. I Sverige är det förbjudet med mobbning och annan slags kränkande särbehandling. Arbetsgivare är skyldiga att förhindra att mobbning förekommer på arbetsplatsen. Men i praktiken är det offren och inte förövarna som straffas. Det visar en artikelserie av Maciej Zaremba med skrämmande tydlighet.

Vem som helst kan råka ut för vuxenmobbning. Men risken ökar om du är kvinna och arbetar i offentlig sektor – vård, skola och omsorg. Mobbning drabbar ofta ambitiösa, duktiga yrkesmänniskor som vill göra ett bra jobb. Avund och maktmissbruk är kända faktorer som brukar finns med i bilden vid en kartläggning.

En tandlös tiger
Dagens Nyheter har denna vecka startat en mycket läsvärd artikelserie: ”Mobbarna och Rättvisan” av Maciej Zaremba. Zaremba berättar här om det osynliga våld som härjar på våra arbetsplatser och lyfter fram det faktum att vi i Sverige har en tandlös lagstiftning på området jämfört med många andra länder:

”Sverige var först i världen med att år 1993 inse vuxenmobbningens samband med de skenande sjuktalen och göra ’kränkande särbehandling’ till ett arbetsmiljöbrott. Sjutton år senare är vi snart ensamma i Europa om att inte ha rannsakat en enda misstänkt.”

Ja, enligt brottsstatistiken har det faktiskt aldrig hänt att någon drivits till psykisk ohälsa på en svensk arbetsplats. Men Zaremba kan ändå redogöra för statistik som visar att mobbning näst efter belastningsskador är den största enskilda orsaken till långa sjukskrivningar. Försäkringskassan uppskattar att mellan 10.000 och 30.000 långtidssjukskrivningar beror på mobbning i arbetet. Kostnaderna för detta motsvarar i runda slängar vad vårt försvar kostar. Och vem tror ni får betala för kalaset?

Två aspekter på mobbningen
Man kan dela upp problemet med mobbning i två delar. I den ena vågskålen finns det mänskliga lidandet – drabbade människor som inte sällan drivs till självmord. I den andra vågskålen finns det mycket höga kostnader för avgångsvederlag, sjukförsäkring, rehabilitering och psykiatrisk vård. Som Maciej Zaremba uttrycker det:

”De största enskilda posterna av sjukpengen går inte till att hålla efter mikrober, läka sår eller uthärda strålbehandling, utan till att städa efter sjuka organisationsplaner, fega chefer, intrigörer, översittare, dussinknölar samt en och annan psykopat.”

HR har ett stort ansvar
Arbetsgivaren är enligt Diskrimineringslagen och föreskriften AFS 1993:17 skyldig att förhindra kränkande särbehandling. För HR finns därför mycket att göra, främst:

  • Framföra organisationens avståndstagande från alla former av kränkande särbehandling i policydokument.
  • Arbeta fram en handlingsplan som syftar till att förebygga, upptäcka och åtgärda att anställda utsätts för kränkande särbehandling.
  • Utbilda chefer, skyddsombud och anställda.
  • Utse en opartisk kontaktperson på företaget som drabbade kan vända sig till utan rädsla för repressalier.
  • Informera om Organisation mot mobbning och Föreningen Stopp som arbetar för att väcka opinion och stödja offren för i första hand vuxenmobbning på arbetsplatser.

Foto: Bildbyrå www.pixgallery.com © Eva S Andersson

Ingrid Iliou och Annika Ahnlund

Ingrid Iliou och Annika Ahnlund

Ingrid Iliou och Annika Ahnlund

Senaste inlägg av Ingrid Iliou och Annika Ahnlund (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , ,

Ingen kommentar »

  • Kvinnlig doktorand skriver:

    Min erfarenhet är att det är bättre att tiga om man blir mobbad under många år, och istället eventuellt vända sig till en utomstående person med tystnadsplikt. Om man vänder sig till sin handledare/prefekt/professor eller skyddsombud, får man beskedet att ”man själv bär skulden och bråkar med alla andra” och att ”ord står mot ord” (finns det verkligen så modiga personer som faktiskt medger att de har mobbat?) och att man ”är en sådan person som får för sig saker och ting och inbillar sig allt möjligt”. Tänk efter före, situationen kan bli tio gånger värre om du berättar vad du har blivit utsatt för under många år! Det är bäst att börja söka nytt arbete eller utbildningsplats istället, för gamla chefer tror mer på manliga medarbetare och är sällan intresserade av arbetsmiljöfrågor och särskilt inte av den psykosociala arbetsmiljön. Snart finns det gott om lediga akademikerjobb i storstäderna, när 40-talisterna går i pension. Låt den bästa arbetsmiljön vinna, byt jobb tills du känner dig vänligt bemött och respekterad av chefer och kollegor.

  • Också drabbad skriver:

    Håller med kvinlig doktorand
    att man får allt på sig om man säger till! Många ur persobalen på sjukhusen både läkare och sköterskor m.fl. går i smyg till Ersta pesyk. för man skäms. Det är mobbarna som ska skämmas!
    Men jag vägrar acceptera att det är så här så jag skriver några förbättringsförslag!
    Detta måste ändras snarast!!

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny