Den stora generationsväxlingen på arbetsmarknaden – bara en myt? – HRbloggen.se
Hem » arbetsmarknad

Den stora generationsväxlingen på arbetsmarknaden – bara en myt?

Av den 25 maj 2010 942 visningar
ARBETSMARKNAD. ”1,3 miljoner jobb snart lediga i Sverige. 90-talisterna kan skörda frukterna av stora pensionsavgångar de kommande åren.” Detta påstående basunerades igår ut över tidningen Metros förstasida. Det låter ju fantastiskt, men vänta nu: 40-talisterna började ju gå i ålderspension redan för fem år sedan. Och ändå står vi här med en arbetslöshet på 10 %!

Vi har hört det i många år nu, snacket om bristen på arbetskraft i och med 40-talisternas stora pensionsavgångar. I en artikel i DN från 2005, redovisades att 90.000 40-talister gick i pension under det året och att den siffran skulle överträffas vart och ett av de följande nio åren.

Samtidigt varnade man redan då för att det inte behöver betyda att de grupper som står utanför arbetsmarknaden lättare får jobb: ”Arbetsmarknaden har en tendens att anpassa sig till utbudet. Följden kan bli att arbetsmarknaden skrumpnar så att tillväxten stannar av. Eller att produktiviteten måste öka.”

Och är det inte just det vi ser nu? Den rekordstora pensionärskullen ersätts inte. ”Pensionsavgångarna sker i stor utsträckning inom områden där det råder övertalighet. Många tjänster rationaliseras i stället bort”, säger Roger Vilhelmsson, nationalekonom på Arbetsgivarverket, till DI.

I stället har vi rekordstor arbetslöshet. Och jag kan inte låta bli att fundera: Vad gjorde egentligen alla dessa 40-talister om de inte ens behöver ersättas? Hur ineffektiva har då inte arbetsplatserna varit fram till nu? Eller handlar det bara om att vi stjälper över 40-talisternas arbetsuppgifter på yngre kollegor som i stället måste jobba för två? Hur påverkar då denna ökning av produktiviteten = arbetsbelastningen vår hälsa på sikt?

Sociologiprofessor Lars Tornstam gick redan 2007 så långt att han avfärdade den demografiska bomben som en myt. Det kan dessutom vara på sin plats att påpeka att pensionsavgångarna i verkligheten är betydligt lägre än vad som redovisas i media. En stor andel av dem som går i ålderspension är ju förtidspensionärer och har slutat jobba för många år sedan.

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: ,

Ingen kommentar »

  • Jörgen Edlén skriver:

    Hej Annika! Tack för en tydlig kommentar och reflektion över en överdriven tro på himmelriket för vissa. Det är nog så att flera av de jobb som nu finns inte kommer att återbesättas. Det har hänt förr, både i det offentliga och i näringslivet. Varje arbetsgivare som får en eller flera vakanser ser naturligtvis över sin organisation och behovet av kompetens. Vår arbetsvärld förändras ständigt och med det behovet av kompetens. Detta innebär inte att de som nu går i pension och kommer att gå i pension inte gjorde någon nytta, som vissa påstår. Olika arbetssätt kräver olika typer av bemanning och kompetens. Sen vill jag låta vara osagt om effektiviteten i vissa organisationer som är skattefinansierad, men även de påverkas av konjunkturens växlingar. Nå, det är bra att detta debatteras. Var och en som söker sig ut på arbetsmarknaden måste se till att han/hon är anställningsbar. Man får inte ett jobb utan egen personlig ansträngning. Själv tillhör jag den förkättrade proppen och kan väl se fram emot ett behagligt liv om några år.Som välbetald konsult kanske? Golf spelar jag inte. Men till alla misströstare! Det kommer nya jobb som vi inte känner till idag. Jörgen E HR konsult

  • Annika Ahnlund skriver:

    Tack själv för en insiktsfull kommentar! Hade gärna sett att media varit lika nyanserad i denna fråga.

  • Jörgen E skriver:

    Håller med, men då säljer man inga lösnummer.

    Jörgen E

  • Anonymous skriver:

    Och då undrar man vad tjänar man på att informera folk att det kommer finnas massor med jobb?

    Självklart är det några som vinner på att sprida denna informationen. Ex. politiker som vill kunna visa att mer jobb är på väg, utbildningar som vill sälja in att just deras utbildning ger jobb etc

  • Annika Ahnlund skriver:

    Ja, eller Metro som vill göra reklam för sina platsannonser…

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny