Så utformar du en lockande platsannons
REKRYTERING. Dagens platsannonser innehåller alldeles för många krav på den arbetssökande. Företag borde i stället lyfta fram sina värderingar och vad de har att erbjuda, menar reklambyråchefen Mattias Sjöstrand.
I traditionella platsannonser överskuggas ofta presentationen av företaget och vilka värden det står för av en lång kravlista på den sökande. Detta enligt en färsk undersökning om utformningen av platsannonser som gjorts av reklambyråchefen Mattias Sjöstrand och som presenteras i SvD.
– En platsannons måste utformas så att den väcker maximalt intresse hos en kandidat. Det gör inte merparten av annonserna nu. Vi människor har redan alltför många krav på oss överallt. Ingen går i gång på att få ytterligare ett krav på sig i livet. En platsannons ska i stället locka personer att söka ett jobb.
Att fokusera på erbjudandet blir särskilt viktigt om man vill attrahera kompetenta sökanden som redan har ett bra jobb. Då behövs lockbeten i form av utvecklingsmöjligheter, stimulerande arbetsuppgifter och flexibla arbetstider.
Man ska heller inte glömma bort att platsannonsen är en viktig marknadsföringskanal för företaget. Men samtidigt måste förstås arbetsbeskrivningen överensstämma med verkligheten.
Tänk alltså på följande när du skriver en platsannons:
- Locka med vad ni erbjuder och tona ner kraven.
- Lyft fram företaget och dess varumärke.
- Tydliggör och exemplifiera positiva saker med jobbet.
- Använd ett vänligt tilltal och rätt ton.
- Fatta dig kort och hänvisa till nätet för mer information.
Foto: Bildbyrå www.pixgallery.com © Peter Szamer
Annika Ahnlund
Senaste inlägg av Annika Ahnlund (Se alla)
- Därför söker era medarbetare nytt jobb 2020 - 15 januari 2020
- 2019 – året då företag insåg vikten av lärande? - 17 december 2019
- Digitala verktyg bidrar till hållbara medarbetare - 4 december 2019
- IQ-test eller personlighetstest – vad fungerar bäst i rekryteringen? - 14 november 2019
- 3 sätt för HR att agera utifrån data - 4 november 2019
Tags: employer branding, gör-så-här, rekrytering, tips
VIktigt att inte utlova guld och gröna skogar i annonsen. Då säger den nyanställda snart upp sig och man åker på ytterligare en dyr rekrytering.
Hälsar Susanne M.
Jag tror att detta mycket är en generationsfråga dvs att man ska anpassa annonsen till åldern på sökanden. Så här skrev tex en 80-talist i en kommentar:
Eftersom vi 80-talister är den första generationen som har insett att livet måste vara meningsfullt även på arbetstid kommer vi att:
1.) Förvänta oss förändringar som den som beskrivs i artikeln
2.) Flytta utomlands om svenskt näringsliv inte anpassar sig
3.) Starta eget om svenskt näringsliv inte anpassar sig
Vi vet att 8 timmar om dagen är för mycket tid för att slösas på jobb som varken utvecklar eller stimulerar. Cirkeln sluts då människors utveckling tenderar att smitta.
Så fint du har fått på bloggen!
80-talistens citerade (?) kommentar kan jag skriva under på. Det överensstämmer helt med min och andra sistaårs-studenter på personalvetarprogrammet och det tänk vi har. Jag tror dessutom inte det enbart rör sig om 80-talister – även personer födda senare delar detta synsätt, enligt min erfarenhet.
Vilken bra, koncis sammanställning! Jag skulle vilja tipsa om en bloggserie på ämnet som kan vara intressant, ”Rekryterarens guide till effektiva platsannonser” där vi i detalj förklarar hur man optimerar och målgruppsanpassar alla delar av platsannonsen. Läs mer här: http://rekrytering.careerbuilder.se/blogg/rekryterarens-guide-till-effektiva-platsannonser-del-1/