Outsourcing av HR-processer minskar – HRbloggen.se
Hem » strategisk HR

Outsourcing av HR-processer minskar

Av den 23 december 2009 942 visningar
STRATEGISK HR. Trenden med outsourcing av processer som lönehantering, förmåner och HR-system är på nedåtgående. I stället är omstrukturering av HR-avdelningen i ropet, påskyndat av den ekonomiska nedgången.
Det är IDG som presenterar en undersökning gjord av det amerikanska företaget ADP, Automatic data processing, som säljer outsourcinglösningar för affärsprocesser.

Enligt studien har outsourcing av HR-processer minskat från 65 procent 2008 till 59 procent i år. Störst är minskningen bland mindre företag, medan de största företagen faktiskt ökat sin outsourcing något. Det är de operativa och mer systematiserade processerna som outsourcas, medan man hellre behåller de strategiska internt.

Anledningen till att man outsourcar är förutom kostnadsskäl att man vill frigöra resurser för att kunna fokusera på strategiska frågor och skapa värde för linjechefer och medarbetare. Något som ligger helt i linje med transformationen mot värdeskapande HR som jag skrivit om här.

Undersökningen visar också att hela 81 procent av de deltagande företagen är mitt i en omstrukturering av sin HR-avdelning och att transformationen påskyndats av den ekonomiska krisen.

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny