Så blir du en framgångsrik HR-strateg – HRbloggen.se
Hem » läsvärt, strategisk HR

Så blir du en framgångsrik HR-strateg

Av den 20 november 2009 942 visningar

STRATEGISK HR. Igår personalansvarig med uppgift att serva organisationens chefer. Idag HR-chef med uppgiften att vara en strategisk affärspartner. Men hur lyckas du i din nya roll? Lär av ett riktigt proffs på området!

En av världens främsta gurus på strategisk HR, William J. Conaty, gick nyligen i pension efter 40 framgångsrika år på General Electric. Han har varit med och format utvecklingen av HR under de senaste decennierna. I en artikel i Business Week ger han konkreta råd om hur man som HR-ansvarig blir en strategisk affärspartner som bidrar till företagets framgång.

En artikel på svenska sammanfattar Conatys tips så här:

  • Våga värdera individuella prestationer. Det ger vitalitet till organisationen och skapar en meritokrati – en organisation där prestationen ger status.
  • Höj ribban i organisationen. Var nyfiken, lär nytt. Låt vidareutbildning vara en belöning i sig. Det stimulerar och är en konkurrensfördel vid rekrytering.
  • Var inte kompis med VD. Conaty menar att HR-chefen alltför ofta ser till VDs behov och vilja, det skjuter organisationens förtroende för HR i sank.
  • Ha en successionsplan. Bra ledare gör sig lätta att ersätta.
  • Inkludera alla. I varje organisation favoriserar man dem man känner och som liknar en själv – gör inte det! Öppna upp, se utanför den egna kretsen och värdera kompetens i första hand.
  • Behåll talangerna genom att vara tillåtande. Ge möjligheten att jobba hemma, arbeta deltid eller byta karriär inom företaget.
  • Kommunicera enkelt och rakt på sak. I förändring krävs enhetlig kommunikation kring några få budskap.

Foto: Bildbyrå www.pixgallery.com © Mikael Damkier

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Ingen kommentar »

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny