Hemligheten bakom Sveriges friskaste företag – HRbloggen.se
Hem » arbetsmiljö

Hemligheten bakom Sveriges friskaste företag

Av den 2 juli 2009 942 visningar
ARBETSMILJÖ. Finns det något enkelt recept för friskare medarbetare och lägre sjukfrånvaro?

I det ambitiösa projektet ”Hälsa och framtid” har forskarna Magnus Svartengren och Eva Vingård sållat fram fyra nycklar bakom Sveriges friskaste företag:

1. Ledarskap och kompetensförsörjning. Ledare i friska företag ser till hur individer och grupper fungerar, inte bara produktionsmål. Företagen arbetar medvetet med ledarutveckling.

2. Delaktighet. Det finns strategier för att göra medarbetarna delaktiga. Det är också ett krav att ledare och medarbetare ska ta ansvar och uttrycker engagemang.

3. Kommunikation och kännedom. Bra kommunikation gör medarbetare delaktiga och ett öppet klimat gör att problem och missförhållanden kommer upp till ytan.

4. Synen på hälsa och sjukfrånvaro. Företag som månar om sina anställda är tydliga och har system för hälsa och sjukfrånvaro. De fångar tidigt upp problem och åtgärdar dem.

Resultatet av forskningen presenteras i boken Nycklar till friska företag, författad av Helene Thornblad. Boken utges av Prevent, som också genomför en föreläsningsturné, där forskarna medverkar tillsammans med några av de friskaste företagen samt industrimannen och eldsjälen Carl Bennet.

vilka är då Sveriges friskaste företag och vad kännetecknar dem? Åtta av dem presenteras nedan:

Johnson & Johnson AB, företag inom medicin, läkemedel och konsumentprodukter, Rotebro, Stockholm. Har en stark företagskultur med uttalat ansvar och åtagande mot omvärlden som genomsyrar organisationen.

Nilson Group, detaljhandelsföretag inom skobranschen, Varberg. Korta beslutsvägar, informell karaktär och enkelhet präglar företaget.

Sigma Exallon, IT-företag, Malmö. Social kompetens internt och mot kunderna är viktigt. Omfattande chefsrekrytering internt.

Stångåstaden, kommunägt bostadsbolag, Linköping. Engagemanget är stort tack vare ständiga förbättringar och utvecklingsprojekt.

Boliden Mineral, Rönnskärsverken, Skellefteå. Ansvarskänslan är stark och bland annat utformar medarbetarna själva handlingsplaner med mål och strategier.

Lisebergs Restaurant AB, driver samtliga restauranger inom Liseberg, Göteborg. Personalen är med och planerar menyerna. Helhetsperspektivet positivt både för medarbetare och matgäster.

Volvo Penta, ledande företag inom marina motorer, Göteborg. Medarbetarnas ansvar för jobbet och företagets ansvar för de anställda står i fokus.

Getinge Sterilization, världsledande företag inom sterilisering och desinfektion, Getinge, Halland. Här återgår alla i arbete efter sjukskrivning, tidiga insatser förebygger både korttids- och långtidssjukskrivning.

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny