Färre kvinnliga chefer – men fler i näringslivstoppen – HRbloggen.se
Hem » jämställdhet

Färre kvinnliga chefer – men fler i näringslivstoppen

Av den 2 juli 2009 942 visningar
JÄMSTÄLLDHET. Ska man tro på den senaste rapporten om andelen kvinnliga chefer i näringslivet, så ser det mörkt ut för jämställdheten. I den ekonomiska krisens spår svalnar företagens intresse för att befordra kvinnor till chefspositioner. I alla fall enligt forskaren Monica Renstig i en artikel i DN.

Bara mellan 2008 och 2009 har andelen kvinnliga chefer i landets aktiebolag sjunkit från 27 till 25 procent. Och jämför man med toppnivån 34 % år 2004 är raset hela sju procentenheter!

Mest jämställd är hotell- och restaurangbranschen med 40 % kvinnliga chefer. Sämst är traditionellt mansdominerade branscherna bygg- och tillverkningsindustrin. Geografiskt sett ligger Stockholm bäst till med 31 % kvinnor i chefsposition.

Monica Renstig tror att minskningen beror på att kvinnor ofta är mellanchefer och därför drabbas hårdare än männen av nedskärningarna.

Positivt är ändå att andelen kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper ökat med en procent det senaste året. Sedan 2001 har siffran stadigt ökat från 10,6 till 14,5 %.

Ska man vara kritisk – och det ska man alltid när det gäller forskning – baserar dock Monica Renstig sin studie på statistik från PAR (Postens adressregister). Svenskt Näringsliv menar i stället att andelen kvinnliga chefer ökar. Läs mer här.

En sak är i alla fall säker: Regeringens satsning på exklusiv styrelseutbildning för 200 utvalda kvinnor lär öka antalet kvinnliga styrelseproffs. Och därmed i förlängningen även andelen kvinnliga chefer.

Foto: Bildbyrå www.pixgallery.com © Peter Szamer

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny