Färre kvinnliga chefer – men fler i näringslivstoppen
JÄMSTÄLLDHET. Ska man tro på den senaste rapporten om andelen kvinnliga chefer i näringslivet, så ser det mörkt ut för jämställdheten. I den ekonomiska krisens spår svalnar företagens intresse för att befordra kvinnor till chefspositioner. I alla fall enligt forskaren Monica Renstig i en artikel i DN.
Bara mellan 2008 och 2009 har andelen kvinnliga chefer i landets aktiebolag sjunkit från 27 till 25 procent. Och jämför man med toppnivån 34 % år 2004 är raset hela sju procentenheter!
Mest jämställd är hotell- och restaurangbranschen med 40 % kvinnliga chefer. Sämst är traditionellt mansdominerade branscherna bygg- och tillverkningsindustrin. Geografiskt sett ligger Stockholm bäst till med 31 % kvinnor i chefsposition.
Monica Renstig tror att minskningen beror på att kvinnor ofta är mellanchefer och därför drabbas hårdare än männen av nedskärningarna.
Positivt är ändå att andelen kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper ökat med en procent det senaste året. Sedan 2001 har siffran stadigt ökat från 10,6 till 14,5 %.
Ska man vara kritisk – och det ska man alltid när det gäller forskning – baserar dock Monica Renstig sin studie på statistik från PAR (Postens adressregister). Svenskt Näringsliv menar i stället att andelen kvinnliga chefer ökar. Läs mer här.
En sak är i alla fall säker: Regeringens satsning på exklusiv styrelseutbildning för 200 utvalda kvinnor lär öka antalet kvinnliga styrelseproffs. Och därmed i förlängningen även andelen kvinnliga chefer.
Foto: Bildbyrå www.pixgallery.com © Peter Szamer
Annika Ahnlund
Senaste inlägg av Annika Ahnlund (Se alla)
- Därför söker era medarbetare nytt jobb 2020 - 15 januari 2020
- 2019 – året då företag insåg vikten av lärande? - 17 december 2019
- Digitala verktyg bidrar till hållbara medarbetare - 4 december 2019
- IQ-test eller personlighetstest – vad fungerar bäst i rekryteringen? - 14 november 2019
- 3 sätt för HR att agera utifrån data - 4 november 2019
Tags: jämställdhet, ledarskap