Svårigheten med fusioner – tre olika case – HRbloggen.se
Hem » org & ledarskap

Svårigheten med fusioner – tre olika case

Av den 5 juni 2009 942 visningar
ORGANISATIONSUTVECKLING. Fusioner är en extra tuff utmaning för HR-chefer. Förutom de problem som organisationsförändringar alltid för med sig – oro, ryktesspridningar, konflikter, övertalighet, minskad effektivitet osv – ska man bygga upp en ny organisationsstruktur och jämka ihop två olika företagskulturer.

Svenska Dagbladet har idag en mycket läsvärd artikel om tre olika bolagsfusioner och vilka strategier som använts för att genomföra dem:

Vasakronan och AP Fastigheter lyckades över förväntan med sitt samgående. Receptet? Nya lokaler, nya befattningar och ny företagskultur i kombination med högt tempo, en särskild integrationsledning samt rak och öppen kommunikation.

Cloetta och Fazer fick däremot avbryta sitt samgående. Två vitt skilda organisationskulturer ledde till konflikter. Inte ens de två ägarfamiljerna kunde komma överens – trots att det var en lyckad affär finansiellt och integrationsprocessen hunnit en bra bit på väg.

Pernod Ricard och V&S ställdes inför en särskild utmaning i och med att en fransk och en svensk affärskultur skulle integreras. Trots detta har det gått bra genom god planering, gott hr-arbete och positiva attityder. Man satsade också på att utbilda båda ländernas personal i varandras kultur för att öka förståelsen.

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags:

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny