Grönt ljus för arbetsmiljön – HRbloggen.se
Hem » arbetsmiljö

Grönt ljus för arbetsmiljön

Av den 9 juni 2009 942 visningar
ARBETSMILJÖ. Regeringen vill lyfta fram arbetsmiljöns potential för ökad konkurrenskraft. Den så kallade Styrmedelsutredningen presenterade för en tid sedan sitt delbetänkande: ”En ny modell för arbetsmiljötillsyn” (SOU 2009:40).

Kortfattat går förslaget ut på att inom en femårsperiod inspektera och arbetsmiljömärka samtliga Sveriges arbetsplatser enligt en trafikljusmodell. Märkningen ska sedan offentliggöras på Arbetsmiljöverkets webbplats.

Arbetsgivarsidan protesterar högljutt – förstås. Facket är också kritiskt. Men tanken är god. Forskningen visar att företag som satsar på arbetsmiljön blir mer framgångsrika. Man sänker sjukfrånvaron, blir mer attraktiv som arbetsgivare, får effektivare medarbetare osv.

Marknadsorienterade styrmedel av något slag behövs alltså, det har regeringen helt rätt i. Vi måste höja statusen på arbetsmiljöfrågor och lyfta dem till ledningsnivå. Frågan är dock om risken att hängas ut med rött ljus inför kunder och arbetssökande får fart på företagens arbetsmiljöarbete? Eller finns det bättre incitament?

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny