Hem » rekrytering

Bristen på perfektion gör oss perfekta

Av den 24 oktober 2013 6 kommentarer 4 423 visningar
REAKTIONER
REKRYTERING. Vilka är egentligen de perfekta chefskandidaterna: de fläckfria eller de som stärkts av tidigare misstag? Vår krönikör Kaj Stenman ser det som en merit att ha tagit sig igenom stora motgångar.

Kaj StenmanEn av nutidens största faror är att vi premierar, ja näst intill dyrkar det perfekta. Alla detaljer i hemmet ska matcha och vara helt rätt (men ändå utstråla att de är lite slarvigt sammansatta). Samma sak när vi letar efter en livspartner eller i förhållande till vår egen kropp – som måste fixas till så att den slipper stå i skamvrån.

När det kommer till rekrytering av nya medarbetare och chefer så upprepar vi samma mönster. Trots att vi rent intellektuellt vet att den perfekta personen inte existerar, letar vi ständigt vidare efter fläckfria kandidater.

Men är det inte så att de intressantaste personerna är de som upplevt ett icke-perfekt liv? Den typen av liv som ibland handlöst slänger oss runt, trots hängslen och livrem. Ett liv, där vi gjort både rätt och fel och hamnat på fel spår – men lyckats komma hela vägen tillbaka?

Jag är övertygad om att min egen största tillgång är att jag har fått uppleva både och. Att jag fullt ut fått känna konsekvenserna av felaktiga beslut, baserade på oberäkneliga omvärldsanalyser.

Så tänk om det är så att de metoder vi nu bedömer kandidater efter, bara driver oss längre ifrån vår magkänsla – vårt kanske allra bästa instrument?

Jag tror att vi måste leta efter ledare som själva gjort misstag – och som därför låter sina medarbetare göra misstag. Och jag tror att vi ska börja leta efter människor igen. Leta efter dem som har varit på bägge sidor om framgången och som dessutom har ett liv utanför arbetet.

För det är de som har tagit sig igenom stora motgångar och svårigheter, som är de starkaste och bästa följeslagarna när solen går i moln!

Kaj Stenman

Kaj Stenman

Ready for anything
Alla vet hur man gör en bra teoretisk plan, konsten är att få det att inträffa i verkligheten! Kaj Stenman har varit ledare i många år, bl a som vd, försäljningschef och marknadschef. Just nu är han IT-chef i Jönköpings kommun, med uppdraget att skapa kundorientering i verksamheten.
Kaj Stenman

@43feet

Livet är en direktsändning hela tiden, det LIVE! Även om det är komplicerat stundvis finns det alltid en bästa lösning. Ta den!
Kaj Stenman
Kaj Stenman

Senaste inlägg av Kaj Stenman (Se alla)

Print Friendly

Tags: , , ,

6 kommentarer »

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny