Hem » läsvärt, org & ledarskap

IPU – för ökad förståelse och bättre samarbete

Av den 6 februari 2011 2 151 visningar
ORGANISATION & LEDARSKAP. Det här med att behandla andra som du själv vill bli behandlad: är det inte bättre att behandla folk som de själva vill bli behandlade? Klarar vi det skapar vi goda förutsättningar för välfungerande samarbeten på jobbet.

IPU profilanalys för bättre fungerande teamVi är alla olika. Det som en person uppfattar som en givande diskussion kan av en annan uppfattas som en otrivsam konfliktsituation. Likaså kan en uppgift vara långtråkig och sakna utmaning för någon medan en annan trivs med strukturen och den trygghet som den medför. Rätt så viktigt att kunna stämma av, eller hur?

För att stämma av krävs det förmåga att läsa medarbetarna. Några få är naturbegåvningar på det här, och för oss andra finns det hjälp i form av beteendeanalys. Vi kanske även behöver hjälp att läsa och förstå oss själva, öka vår självinsikt. Detta kan, rätt använt, leda till förbättrade relationer inom arbetsgruppen. Och underlätta för att vi får rätt man (kvinna) på rätt plats.

En form av beteendeanalys – IPU Profilanalys – grundar sig i fyra olika beteendetyper och gestaltar detta med hjälp av fyra färger. Här följer ett kort sammandrag av de fyra.

  • Röda personer är de som kommer med de banbrytande idéerna. De är resultat- och tävlingsfokuserade. Så till den grad att vissa personer i deras omgivning kan uppleva dem som att de kör över folk. Och är det det som krävs för att prestera, eller ännu hellre vinna, så är det nog helt ok för en helröd person.
  • Blåa personer har ett lite lugnare tempo eftersom de behöver tid att granska kritiskt och reflektera. De är strukturerade och väldigt kvalitetsinriktade. Reserverade och petiga kanske några skulle säga. Objektiva och noggranna är deras syn på saken.
  • Gröna personer är förstående och omtänksamma. Gruppen är viktig. Det är ofta de som slutför det som de röda har initierat. Vissa uppfattar dem som förändringsovilliga och oengagerade. Tålamod och hänsynsfullhet är deras tanke.
  • Gula personer hörs ofta mycket, de är spontana och talföra. Detta kan uppfattas som att de är självupptagna och okoncentrerade. Deras syfte är att engagera gruppen. Och de vill gärna ha trevligt under tiden.

Som ni förstår, genom de här korta beskrivningarna, kommunicerar olika beteendetyper på olika sätt och motiveras också av olika saker.

Gå till dig själv. Känner du igen dig själv mer i någon av färgerna? Ofta har vi mycket av två färger. Att vi har lite av någon färg påverkar också vårt beteende. Vilka personer har du omkring dig och vilka samarbetar du bäst med? De som är lika dig eller de som är olika, som kanske kan komplettera dig? Detta kan ju också variera beroende på uppgift.

Genom att ta reda på vilka olika beteendetyper vi har i vår arbetsgrupp kan vi lägga upp arbetet på bästa sätt. Vi kan också minska irritation över olika beteenden och i stället lära oss att uppskatta varandras olikheter som styrkor. Och behandla våra medarbetare så som de vill bli behandlade.

Christin Berg
Christin Berg är processledare och utbildare inom strategiskt hälsoarbete och kommunikation, bl a på vår utbildning Strategiskt arbetsmiljö- och hälsoarbete. Christins fokus ligger på att skapa förutsättningar för friskare och mer effektiv personal. Hennes utgångspunkt är att mår du bra kan du också prestera bra.
Christin Berg
Christin Berg

Senaste inlägg av Christin Berg (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny